Суббота, 18.05.2024, 13:07
Приветствую Вас Гость | RSS


Церковь Адвентистов седьмого дня
              г.Конотоп

Що таке пекло і де воно знаходиться - урок №20

Изучаем вместе » Нове Життя » 1 -  2 -  3 -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 -  10 -  11 -  12 -  13 -  14 -  15 -  16 -  17 -  18 -  19 -  ... -  21 -  22 -  23 -  24


Урок № 20 .
"Що таке пекло і де воно знаходиться? "

Якось серед друзів зайшла розмова про те, чи справді існує пекло.

- Авжеж, існує, - зразу ж відповів один з них. - Якщо немає пекла, то куди б відправилися мої вороги після смерті?

- Дурниці, - сказав інший. - Пекло - це все наше життя. Хіба не за гріхи ми так мучимося на землі? Пекло існує вже тут і сьогодні.

- Якби я не вірив, що існує пекло, то обов'язково потрапив би в якусь пригоду. Що найчастіше змушує людей жити чесно? Лише страх перед покаранням, більше нічого, - приєднався до розмови третій.

- Чи існує пекло? Ну й питання! - вигукнув четвертий. - Певна річ, що існує, і там навіть дуже гаряче. Коли помирає який-небудь грішник, його душа зразу ж потрапляє у вогонь, де й залишається навічно мучитися за вчинені гріхи. Я уявляю пекло саме так.

- Усе це так,- підтвердив інший. - Я, наприклад, вважаю: якщо є Небеса, куди після смерті потрапляють добрі люди, то має бути й пекло, куди потрапляли б усі негідники. Адже десь людина має перебувати після смерті? До того ж, якщо Бог дає вічне життя праведникам, то Він повинен би і грішникам дозволити жити в пеклі вічно. Я так вважаю.

До розмови приєдналася ще одна людина: "Це раніше можна було лякати людей пеклом і змушувати їх прагнути до раю. Зараз інші часи. У наш просвітницький вік ми знаємо, що пекла немає. Є лише Бог, Бог любові, Який ніколи не карає".

- Цікаво ви розмірковуєте,- закінчив розмову один із друзів, який і розпочав її, - але, напевно, треба звернутися до більш компетентних джерел.

Сім чоловіків - сім різних думок. Чому? Тому що жоден з них не звернувся до найавторитетнішого джерела знання - Біблії - в пошуках відповіді на це незвичайне питання. Що ж говорить Слово Боже про пекло?

1. Для чого необхідне пекло?

Напочатку Бог створив наш світ досконалим. Господь не бажав, щоб гріх і смерть заплямували і зруйнували створений Ним чудовий світ і досконалих людей. Хвороби та смерть не прийшли б у світ, якби не відбулося гріхопадіння, і людина могла б жити вічно, слухаючи Слово Боже безпосередньо з уст Господа.

Але людина згрішила. Світ став тлінним і смертним. У ньому запанували нещастя, лихо і хаос. Здавалося, чудове Боже творіння було приречене на загибель.

Проте хаос гріха не буде тривати вічно. Гріх буде переможений Господом. Питання полягає в тому, як закінчиться хаос гріховного руйнування?

Уявіть собі, що ви приходите додому і бачите, що ваша квартира пограбована і зруйнована. Чи залишите ви свій дім у такому вигляді? Навряд. Спочатку ви поприбираєте: викинете поламані речі, повиносите сміття і непотріб, приведете все в порядок. І, нарешті, напівзруйноване житло знову зігріється теплом домашнього вогнища.

Так само зробить і Бог, коли очищуватиме наш світ від гріха. Він викине все сміття і всі понівечені речі, щоб звільнити місце для нового світу. Господь залишив нам обітницю: "Ось нове все творю!" (Об'явл.21:5).

Але що Господь може зробити зі сміттям, тобто з гріхом? Чи залишили б ви все сміття на подвір'ї? Ні. Ви б намагалися повністю знищити його. Так само буде робити і Господь.

"День же Господній прибуде як злодій вночі, коли з гуркотом небо мине, а стихії, розпечені, рухнуть, а земля та діла, що на ній, погорять ... А коли все оце поруйнується, то якими мусите бути в святому житті та в побожності ви, що чекаєте й прагнете скорого приходу Божого дня ... Але за Його обітницею ми дожидаємо неба нового й нової землі, що правда на них пробуває" (2Петр.З:10-11,13).

Бог знищить смерть і пекло. "Смерть же та ад були вкинені в озеро огняне. Це друга смерть, - озеро огняне" (Об'явл.20:14).

Гріх і смерть навіки будуть знищені Господом. Планета очиститься. Згорівши, чудовисько гріха ніколи більше не підніме своєї страшної голови!

"Що ви думаєте проти Господа? Бо Він зробить кінця,- не постане два рази насильство" (Наум. 1:9).

2. Бог очистить Усесвіт

Яке місце займе людина в картині майбутнього, змальованій Біблією? Грішна людина спотворила свою земну оселю, котру дав їй Бог. Вона стала знаряддям диявола в суперечці між добром і злом. Вона пішла за дияволом у його боротьбі з Богом. Але Бог запропонував прощення й оновлення усім, хто залишить ряди сатанинського воїнства.

Через Ісуса Христа нам відкривається шлях до Бога.

Проте, як може людина довідатися, що є істина, а що - омана?

Ісус сказав: "Ото ж бо,- по їхніх плодах ви пізнаєте їх!" (Матв.7:20).

Творець досліджує наші серця, знає наші думки, характери. На останньому суді Господь, досліджуючи наш характер, виявить у ньому все добре, щире, чисте і правдиве.

Відокремивши правдиве від хибного, Господь очистить Свій будинок і спалить сміття. Ті, хто не хотіли позбутися гріха, відмовилися прийняти прощення у Христі, знехтували можли­вістю жити згідно з Божим Законом, - усі вони не матимуть місця в оновленому Всесвіті. Запеклі грішники, які не покаялися, коли Ісус пропонував їм прощення, будуть знищені разом з іншим гріховним сміттям. Разом із сатаною, який провадить їх, вони навіки будуть спалені вогнем.

"І зійшов огонь з неба, - і пожер їх. А диявол, що зводив їх, був укинений в озеро огняне та сірчане, де звірина й пророк неправдивий. І мучені будуть вони день і ніч на вічні віки" (Об'яв.20:9-10).

"І буде там бита дорога та путь, і будуть її називати: дорога свята,- не ходитиме нею нечистий ..." (Ісая 35:8).

"І не ввійде до нього ніщо нечисте, ані той, хто чинить гидоту й неправду, але тільки ті, хто записаний у книзі життя Агнця" (Об'яв.21:27).

Нерозкаяні грішники будуть знищені усіма їхніми ва­дами, розпустою й оманою, що оволоділи ними. Ті ж, які ухилятимуться від спокус, приймуть прощення від Ісуса та очистяться від гріха, почують слова Христа: "Прийдіть, благословенні Мого Отця, посядьте Царство, уготоване вам від закладин світу" (Матв.25:34).

3. Коли Бог знищить гріх і грішників?

Чи сподобається вам, якщо на подвір'ї вашого будинку вдень і вночі горітиме сміття? Ви не змиритеся з цим, тому що це неприємно і небезпечно.

Господь не планував, аби пекельний вогонь горів вічно, щоб час від часу кидати туди грішників. Після смерті грішники не потрапляють у пекло. Із попереднього уроку ми довідалися, що людина спить смертним сном до дня воскресіння.

"... Так і та людина покладеться - й не встане,- аж до за­кінчення неба не збудяться люди та не прокинуться зо сну свого ... О, якби в шеолі мене заховав, коли б Ти мене приховав, аж поки минеться Твій гнів, коли б час Ти призначив мені, та й про мене згадав! Як помре чоловік, то чи він оживе? Буду мати надію по всі дні свойого життя, аж поки не прийде заміна для мене!" (Йов 14:12-14).

При Другому приході Христа всі спасенні постануть зі своїх могил (1Сол.4:13-17). Це і буде "першим воскресінням" і початком тисячолітнього царства (Об'яв.20:6). Протягом тисячі років праведники житимуть у небесній оселі разом зі Спасителем (Івана 14:1-3).

А нечестиві, порушуючи Закон, разом із гріхом обрали і власну загибель. Вони будуть знищені "з'явленням приходу" Ісуса (2Сол.2:8).

Через тисячу років грішники воскреснуть. Це буде друге воскресіння. У цей час на землю зійде святе місто - Новий Єрусалим, оселя Бога з Його народом (Об'яв.21:1-2). Воскреслі грішники, керовані сатаною, оточать Новий Єрусалим, і тоді відбудеться останній акт праведного суду - знищення вогнем (Об'яв.20:9,11-13). Вогонь знищить сатану та його воїнство, і весь світ буде назавжди звільнений від гріха і смерті (Об'яв.20:9,10,13,15). Тоді оновлена Земля і Новий Єрусалим стануть оселею усіх спасенних (Об'яв.21:1- 10).

Ісус говорить про це остаточне очищення у притчі про добре насіння і кукіль. Куколем Він називає грішників, і про їхній кінець говорить так:

"... Кукіль - сини лукавого; а ворог, що всіяв його,- це диявол, жнива - кінець віку, а женці - Ангели. І як збирають кукіль, і як палять в огні, так буде й наприкінці віку цього. Пошле Людський Син Своїх Ангелів, і вони позбирають із Царства Його всі спокуси, і тих, хто чинить беззаконня, і їх повкидають до печі огненної - буде там плач і скрегіт зубів" (Матв.13:38-42).

Сьогодні не існує такого пекла, до якого б кидали грішників після смерті. Полум'я пекельної печі не запалає, доки не мине тисячолітнє царство і не настане останній суд. Грішники отримають покарання лише після того, як стануть перед вічним престолом Божественного суду. А до того часу вони спатимуть і прокинуться лише від голосу, Який покличе їх на суд. Тоді прийде кінець світові і настане день, коли Бог очистить Всесвіт. Водночас будуть знищені гріх та всі грішники разом з усіма наслідками гріха.

"... Вміє Господь рятувати побожних від спокуси, а неправедних берегти на день суду для кари" (2Петр.2:9).

Отже, грішники після своєї смерті не потрапляють у пекло, а перебувають у могилах. Покарані ж вони будуть пізніше й одночасно. Наша Земля також "зберігається" для очищувального вогню.

"А теперішні небо й земля заховані тим словом, і зберігаються для огню на день суду й загибелі безбожних людей"(2Петр.З:7).

У плани Господа не входило покарання людини пекельним полум'ям. Але якщо людина відмовилася покинути гріх і відійти від диявола, вона зробила свій вибір, тому пожне його наслідки.

"Тоді скаже й тим, хто ліворуч: "Ідіть ви від Мене, прокляті, у вічний вогонь, що дияволові та його посланцям приготований" (Матв.25:41).

Сьогодні Господь закликає нас залишити гріх, щоб ми не стали учасниками останнього страшного суду. Бог бажає, "щоб усі люди спаслися ..." (1Тим.2:4), але не всі люди прагнуть жити так, щоб отримати це спасіння.

Коли ж настане час знищення сатани, гріха і грішників? Біблія свідчить, що пекельне полум'я запалає лише після закінчення тисячолітнього царства та останнього суду.

4. Покарання нечестивих

Наприкінці тисячолітнього царства грішники воскреснуть: "І дало море мертвих, що в ньому, і смерть, і шеол дали мертвих, що в них, - і суджено їх згідно з їхніми вчинками" (Об'явл.20:13). Від часу своєї смерті вони не були ні на Небесах, ні в пеклі. Вони спали смертним сном у своїх могилах. Тепер вони воскресли, щоби отримати остаточний вирок.

"І вийшли вони на ширину землі, і оточили табір святих та улюблене місто. І зійшов огонь з неба, - і пожер їх" (Об'явл. 20:8-9).

Земля наша "зберігається для огню" (2Петр.З:7). Земля, наповнена гріхом, потребує святого полум'я: "... Земля та діла, що на ній, погорять ..." (2Петр.З:10).

Праведники отримають нагороду вже на новій, очищеній Землі (Прит.11:31).

"... За Його обітницею ми дожидаємо неба нового й нової землі, що правда на них пробуває" (2Петр.З:13).

А грішники будуть покарані пекельним вогнем на тій землі, де вони грішили.

5. Наскільки повним буде покарання грішників?

Ісус порівнює останній очищувальний вогонь з вогненною піччю (Матв.13:38-42). Апостол Іван називає пекло "озером ог­ненним" і підкреслює, що це покарання - "смерть друга".

Пророк Малахія пише: "Бо ось наступає той день, що палає, як піч, і стануть всі пишні та кожен, хто чинить безбожне, соломою,- і спалить їх день той, який наступає, говорить Господь Саваот, Який не позоставить їм кореня, ані галузки" (4:1).

Пекельний вогонь спалить усе, не залишить ані кореня, ані галузок. Під час лісових пожеж у дерев часто обгорають лише гілки. Малахія говорить, що вогонь, який пошле Господь, знищить і корінь зла.

Уявіть собі картину останнього часу ... Навколо Божого міста, що зійде з Небес наприкінці тисячолітнього царства, збирається численне військо нечестивих, підбурених дияволом на захоплення Нового Єрусалима (Об'явл.20:7-10). І в цю мить Господь зіллє вогонь з неба.

"І зійшов огонь з неба, - і пожер їх" (Об'явл.20:9).

Ніщо не врятує грішників від цього вогню. Так несподівано впаде він з неба, що нікому не пощастить уникнути його. Ненаситним буде це полум'я, воно не пощадить нікого. І припи­ниться лише тоді, коли буде знищений усякий слід гріха і залишиться тільки попіл.

"І безбожних топтати ви будете, бо стануть за попіл вони під п'ятами ніг ваших у той день, що його Я вчиню, промовляє Господь Саваот" (Мал.4:3).

Диявол та його ангели також згорять в озері вогненному (Об'явл.20:10). Розповідаючи про знищення диявола, Єзекіїль пророкував: "Многотою провин своїх, через кривду торгівлі своєї зневажив ти святині свої. І вивів Я вогонь з твоєї середини, і він пожер тебе, і Я зробив тебе попелом на землі на очах усіх, хто бачить тебе. Усі, хто знає тебе серед народів, остовпіють над тобою; ти пострахом станеш, і не буде тебе аж навіки" (Єзек.28:18-19).

Небесна слава знищить будь-яку пам'ять про гріх.

"Бо ось Я створю нове небо та землю нову, і не згадаються речі колишні, і не прийдуть на серце" (Ісая 65:17).

6. Якою буде кара грішників?

Отже, ми довідалися, що Бог очистить Землю небесним вогнем. Цим вогнем Він знищить не тільки грішників, а й гріх і смерть, відправить у небуття все, що було причиною страждань і скорбот нашого життя. Беззаконня, злочини, хаос - усе згорить у цьому полум'ї, "всі спокуси і ті, хто чинить беззаконня" (Матв.13:41).

Руйнування і знищення огидне для Бога. Воно суперечить Його характерові і задуму.

"Чи Я маю вподобання в смерті несправедливого? - говорить Господь Бог. - Чи ж не в тому, щоб він повернувся з доріг своїх та й жив?" (Єзек.18:23).

"... Господь ... довготерпить, бо не хоче, щоб хто загинув, але щоб усі навернулися до каяття" (2Петр.З:9).

Господь зробив усе, щоб урятувати нас, але не всі покаялися. І в такому разі Бог безсилий врятувати їх, бо не може примусити людину обрати шлях до щастя і вічного життя.

Сама природа гріха така, що Господу необхідно втрутитися в земні справи. Тому і зробить Він Свою незвичну справу - пошле вогонь небесний, щоб знищити увесь гріховний бруд.

"Бо повстане Господь, немов на горі Перацім; затремтить Він у гніві, немов у долині в Гів'оні, щоб Свій чин учинити, предивний Свій чин, щоб зробити роботу Свою, незвичайну роботу Свою!" (Ісая 28:21).

Покаранням грішників будуть не вічні муки в пекельному полум'ї, а остаточне знищення їх.

"І зійшов огонь з неба,- і пожер їх. Це друга смерть" (Об'явл.20:9,14).

Про покарання грішників також читаємо: "Багато бо хто, що про них я часто вам казав, а тепер говорю навіть плачучи, поводяться, як вороги хреста Христового, їхній кінець - то загибель ..." (Фил.3:18-19).

Загибель прийде від вогню, але не сам вогонь є покаранням. Покарання - це загибель, що навіки віднімає життя. Навіть сьогодні ми виступаємо проти того, щоб засуджений до страти зазнавав будь-яких тілесних мук, тому що покаранням є не страта як така; позбавлення злочинця радості буття - ось у чому полягає кара.

"Вони кару приймуть, - вічну погибель від лиця Господнього та від слави потуги Його, як Він прийде того дня прославитися в Своїх святих ..." (2Сол.1:9-10).

Якою скорботою наповниться серце Христа, коли Він побачить тих, кому Він бажав життя і хто повинен загинути!

Перед тим як загинути, грішники зберуться навколо святого Божого міста (Об'яв.20:9). Тут вперше і востаннє побачать одне одного всі, хто будь-коли жив на землі. І тоді, побачивши щасливих спасенних у Новому Єрусалимі, грішники усвідомлять, що вони втратили, не прийнявши Ісуса Христа як свого Спасителя. Страшними будуть їхні душевні муки.

Ісус, розп'ятий на хресті, відчув увесь тягар гріха, який розділив Його з Отцем. У цю страшну мить відчуження Він зазнав мук навіки загиблих.

Чорна безодня відкриється перед грішниками - безодня загибелі. Вони загинуть, усвідомлюючи, що більше не воскреснуть. Там, де немає Бога, немає надії. Перед ними зіяє безодня, вічний морок, знищення.

Вони побачать, що перед викупленими відкривається вічність, від якої грішники добровільно відмовилися. Вони також згадають, як неодноразово Ісус намагався спасти їх, але вони щоразу відкидали Його Божественну любов. І тоді вони впадуть на коліна і визнають праведність Божого суду.

"Хто Тебе, Господи, не побоїться та Ймення Твого не прославить? Бо Один Ти святий, бо народи всі прийдуть та поклоняться перед Тобою, бо з'явилися суди Твої!" (Об'яв.15:4).

І спасенні, і загиблі - усі схилять коліна перед престолом Ісуса, нашого Господа.

"... Щоб перед Ісусовим Ім'ям вклонялося кожне коліно небесних, і земних, і підземних, і щоб кожен язик визнавав: Ісус Христос - то Господь, на славу Бога Отця!" (Фил.2:10-11).

Ми також схилимо коліна тієї миті. Але де? Серед Його дітей у святому місті чи за його стінами між осудженими?

Який морок і жах охоплять нас тоді, якщо сьогодні ми не подбаємо про вічне життя! І якою радістю сповниться наша душа, якщо ми приймемо Ісуса як свого Спасителя! Настав час зробити вибір.

"Бо каже: "Приємного часу почув Я тебе, - і поміг Я Тобі в день спасіння!" Ось тепер час приємний, ось тепер день спасіння (2Кор.6:2).

Подумайте вже сьогодні про майбутнє вічне життя!

Милостивий і Праведний Отче наш! Я вдячний Тобі за Ісуса, за Його любов і за життя, яке він подарував мені. Допоможи мені прийняти спасіння, допоможи мені вибрати вічне життя, а не вічну загибель.

Допоможи мені стати одним із тих, хто з любов'ю і хвалою схилить коліна перед Ісусом, увінчаним вінцем Царя Царів. Відкрий моє серце і допоможи додержуватися Твоїх Заповідей. В Ім'я Ісуса прошу. Амінь.


Изучаем вместе » Нове Життя » 1 -  2 -  3 -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 -  10 -  11 -  12 -  13 -  14 -  15 -  16 -  17 -  18 -  19 -  ... -  21 -  22 -  23 -  24

Меню сайта
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Май 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
*** Твоя Библия: Библия, ответы на вопросы, христианский форум, библиотека, каталог сайтов. Маранафа: Библия, словарь, каталог сайтов, форум, чат и многое другое. Церкви.com