Суббота, 18.05.2024, 12:43
Приветствую Вас Гость | RSS


Церковь Адвентистов седьмого дня
              г.Конотоп

Походження гріха - урок №03

Изучаем вместе » Нове Життя » 1 -  2 -  ... -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 -  10 -  11 -  12 -  13 -  14 -  15 -  16 -  17 -  18 -  19 -  20 -  21 -  22 -  23 -  24


Урок №3
"Походження гріха"

У нашому житті ми часто стикаємося з неприємностями, нещастями і бідами. Наприклад, учені винайшли літак-робот, який сам вмикає двигуни, злітає, прямує визначеним курсом, скидає на певну ціль бомби, повертається на базу і благополучно приземлюється. Такий літак не має екіпажу, а всі дії виконує робот-автомат. Він працює за програмою, яку склали люди. Зі злої волі цих людей літак-робот перетворився на вбивцю.

Буває й таке, коли людина, яку ми поважаємо, раптом виявляє себе з гіршого боку, наче її хтось підмінив, і ми не можемо зрозуміти, чому так сталося. Проте Слово Боже навчає, що за кожним проявом ненависті і неприязні стоїть невидима сила. Вона спонукує людину чинити злочини і вести війни; Слово Боже говорить, що ця сила - сатана.

1. Чи існує сатана?

У Новому Заповіті ми знаходимо близько 100 згадувань про сатану. І тому, хто добре знає Біблію, відомо про існування сатани. Ісус не мав сумніву в існуванні сатани. Він навчав, що саме сатана породив гріх, усе погане йде від нього.

"Він був душогуб споконвіку, і в правді не встояв, бо правди нема в нім. Як говорить неправду, то говорить зо свого,- бо він неправдомовець і батько неправді" (Івана 8:44).

У Біблії зустрічаються й інші імена сатани: "Вельзевул", "дракон", "змій", "князь демонів" - усього понад тридцять.

Розповідають, що одного разу філософ Томас Карлейль прогулювався зі своїм другом вулицями Іст Енда, найбіднішого району Лондона. Вони йшли мовчки і бачили довкола себе занепад і запустіння. Це був явний вияв сили зла. Карлейль запитав свого друга: "Тепер ви вірите в існування диявола?" Таку безрадісну картину можна побачити й сьогодні, якщо відвідати лікарні, притулки для перестарілих самотніх людей, інтернати для інвалідів. Як багато скалічених доль! І слідом за Карлейлем ми можемо запитати: "Тепер Ви вірите в існування диявола?"

2. Чи є Бог творцем сатани?

Звідки ж з'явився сатана? Як не дивно це звучить, але він з'явився з Небес. Ісус сказав про це: "Я бачив того сатану, що з неба спадав, немов блискавка" (Лука 10:18).

Апостол Іван описав падіння сатани більш докладно: "І сталась на небі війна: Михаїл та його Ангели вчинили зі змієм війну. І змій воював та його ангели, та не втримались, і вже не знайшлося їм місця на небі. І скинений був змій великий, вуж стародавній, що зветься диявол і сатана, що зводить усесвіт, і скинений був він додолу, а з ним і його ангели були скинені" (Об'явлення 12:7-9).

Чи створив Бог сатану? Ні! Усе, що творить Бог, досконале; люблячий Господь не міг створити диявола. Однак у Біблії розповідається про те, що сатана був "скинутий" з Небес. Чому ж він там знаходився?

Колись диявол був одним із наймудріших досконалих ангелів небесних. Біблія говорить: "Ти помазаний херувим, хоронитель, і Я дав тебе на святу гору Божу, ти ходив посеред огнистого каміння. Ти був бездоганний у своїх дорогах від дня твого створення, аж поки не знайшлася на тобі несправедливість" (Єзекіїль 28:14-15).

Святе Письмо пояснює, що Господь створив не диявола, а ангела, досконале творіння, "помазаного херувима".

Але він згрішив і за це був скинутий з Небес. Сатана став страшним ворогом роду людського. Ще раз наголосимо, що він був створений ангелом, а на сатану перетворився сам.

Коли ви бачите зображення диявола з рогами, хвостом і копитами, пам'ятайте, що не такий біблійний образ цього ворога Господнього. За своєю мудрістю і досконалістю він стояв поруч із Христом.

3. Чому сатана згрішив?

Якщо Бог створив сатану досконалим, чому той згрішив? Відповідь ми знаходимо в книзі пророка Єзекіїля: "Стало високим твоє серце через красу твою, ти занапастив свою мудрість через свою гордість" (Єзекіїль 28:17).

Спочатку диявол був творінням, гідним слави. Це був безгрішний ангел на ім'я Люцифер, що означає "ранішня зірка", або "світлоносний". Коли ж серце його наповнилося пихою і він повстав проти Бога, то був скинутий з Небес, бо перед обличчям Господа не може бути пихи і самозвеличення, адже це гріх і джерело всякого гріха. Біблія так говорить про це: "Як спав ти з небес, о сину зірниці досвітньої? Ти розбився об землю, що топтав народи!

Ти ж сказав був у серці своєму: "Зійду я на небо, повище зір Божих поставлю престола свого, і сяду я на горі збору богів, на кінцях північних; Підіймуся понад гори хмар, уподібнюсь Всевишньому!" (Ісая 14:12-14).

Як намагався він звеличити себе? Любов до Господа в Люцифера перетворилася на любов до себе. Заздрість зробила херувима-ангела дияволом, сатаною.

4. Як у нашому світі з'явився гріх?

Ніщо не порушувало небесну гармонію, доки закони добра і любові керували Люцифером і ангелами. Але ось Люцифер дозволив, аби пиха і ревнощі увійшли в його серце, і насіння розбрату було посіяне серед ангелів.

Довго тривала війна на небесах, але, врештірешт, диявола було скинуто. Одна третина ангелів, яких він ошукав і які повстали разом з ним, також була скинута з Небес разом із сатаною. В Об'явленні сказано: "Його хвіст змів третину зір із неба... (Об'явлення 12:4).

І далі ми читаємо: "І скинений був змій великий, вуж стародавній, що зветься диявол і сатана, що зводить усесвіт, і скинений був він додолу, а з ним і його ангели були скинені" (Об'явлення 12:9).

Диявол намагався укріпити свою владу на землі і спокусив Адама та Єву. Бог дарував Адамові та Єві - першим людям створеного світу - чудове житло, можливість продовжувати свій рід, творити і насолоджуватися плодами своєї праці.

"І сказав Бог: "Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою, і хай панують над морською рибою, і над птаством небесним, і над худобою, і над усією землею..." (Буття 1:26).

Бог відкрив людині доступ до всього доброго у світі, застерігши тільки від одного: "Але з дерева знання добра і зла - не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш!" (Буття 2:17).

Сатана ж спокусив Адама та Єву. Послухавши його, вони порушили заповідь, скуштувавши заборонений плід. Про це розповідається в 3-му розділі книги Буття.

Згрішивши, Адам і Єва втратили даровану їм владу, і сатана став "князем світу цього" (Івана 12:31). І досі сатана постійно спокушує людину, яка стала рабом власного гріха.

З того часу у світ прийшло все недобре: хвороби, сварки, непорозуміння, відчай, страх, смерть. Після гріхопадіння Бог з'явився Адамові і сказав: "... Проклята через тебе земля! Ти в поті лиця свого будеш їсти хліб від неї по всі дні свойого життя, аж поки не вернешся в землю, бо з неї ти взятий. Бо ти порох,- і до пороху вернешся" (Буття 3:17-19).

Усе змінилося! Не стало більше досконалого людського творіння і досконалого світу. І людина, і земля відчули наслідки непокори Адама і Єви, наслідки порушення Божої заповіді.

5. Вільна людина чи раб?

Чому Бог допустив, щоб сатана спокусив людину, якщо Він знав про небезпеку гріхопадіння? Він допустив це тому, що хотів, аби людина полюбила Його всім своїм розумом, свідомо відгукнувшись на Його любов.

Саме тому Він створив людину: "І Бог на Свій образ людину створив, на образ Божий її Він створив ..." (Буття 1:27).

Створена Ним істота, яку Він наділив багатими духовними якостями, могла мислити так само, як Він, і насолоджуватися справжніми задоволеннями.

Бог був спроможний здійснити задумане, тому що творив Він за Своєю подобою, наділяючи подібного до Себе силою розуму і можливістю вибору. Бог дав людині й ангелам свободу вибору, а разом з цією свободою з'явилася можливість повстання і гріха. Але якби не було дано такої свободи, створені Богом істоти були б подібні до автоматів або музичних скриньок, які завжди грають одну й ту ж саму мелодію. Проте ні людина, ні ангели не були задумані як роботи. Наш Небесний Отець бажав служіння з любові, а не насильницького відгуку на Його щирий заклик. Бог закликав: зверніться до праведного, тому що розум ваш говорить вам, що Мій шлях - істина. Відверніться від поганого й лихого, адже не можете не знати, які будуть наслідки непослуху і гріха.

Господь хотів бачити вільну людину, яка зробила свій вибір, а не раба, що сліпо підкоряється Йому.

Бажаючи кожного наділити Своєю Божественною любов'ю, Господь намагався створити таку людину, яка була б носієм і провідником добра, мала б вільну волю. Він знав, що хтось зі створених Ним істот відмовиться служити Йому. Богові було відомо: добро переможе зло, і коли Його план здійсниться у вічності, кожний буде щасливий.

6. Чому Бог не знищив диявола?

Доки Люцифер не повстав проти Бога, не існувало неправди й обману. Думка про те, що можна говорити неправду, ніколи не з'являлася серед ангелів. Коли ж Люцифер почав звинувачувати й обмовляти Бога, інші ангели не могли зрозуміти, що таке гріх. Заради них Господь не знищив першого грішника, доки не показав їм усі наслідки його гріха.

Бог міг би заявити, що сатана - ошуканець, злодій і вбивця. Але створені Господом ангели повинні були самі зрозуміти це. Бог визначив час, за який зло мало виявити себе.

Дивлячись на Голгофський хрест, Всесвіт побачив, що сатана є джерелом неправди, він людиновбивця. Його сутність була виявлена остаточно, коли він спричинив смерть безвинного Божого Сина. Хрест розкрив людству й іншу істину: Христос - Спаситель нашого світу.

Про Свою смерть на хресті, яка принесла спасіння людям, Ісус сказав: "Тепер суд цьому світові. Князь світу цього буде вигнаний звідси тепер. І, як буду піднесений з землі, то до Себе Я всіх притягну. А Він це говорив, щоб зазначити, якою то смертю Він має померти" (Івана 12:31-33).

Сатана спонукав своїх прибічників переслідувати, гнати Христа і віддати Його на смерть. Всесвіт здригнувся, коли побачив, які наслідки мав перший гріх. Жорстокість сатани буде розкрита ще більше, коли Бог скаже, що прийшов час знищити сатану і його послідовників. Тоді не буде тих, хто матиме сумнів у правоті Господа.

Прийде день, коли всі: святий і грішник, ангели і диявол визнают праведність Божу. І тоді ми заспіваємо: "Великі та дивні діла Твої, о Господи, Боже Вседержителю! Справедливі й правдиві дороги Твої, о Царю святих! Хто Тебе, Господи, не побоїться, та Ймення Твого не прославить? Бо один Ти святий, бо народи всі прийдуть та вклоняться перед Тобою, бо з'явилися суди Твої" (Об'явлення 15:3-4).

Апостол Павло писав про ті часи, коли "перед Ісусовим ім'ям вклонялося кожне коліно небесних, і земних, і підземних ... кожен язик визнавав: Ісус Христос - то Господь, на славу Бога Отця!" (Филип'янам 2:10-11).

Коли гріх буде знищений, кожна розумна істота на Небі і Землі зрозуміє, хто винний, і погодиться з праведним Божим судом. І тоді у Всесвіті не буде місця для гріха.

"Що ви задумали проти Господа? Бо він довершить знищення, і не повториться два рази насильство" (Наума 1:9).

Протиборство Христа і сатани почалося на Небесах. Воно завершиться, коли буде знищений гріх. Це ще раз свідчить про незмінну любов Бога.

7. Задум диявола щодо людей

Усі зусилля сатани спрямовані на знищення тих, заради кого Ісус прийняв смерть на Голгофському хресті. Сатана був посоромлений при розп'ятті Христа. Зараз він намагається помститися Отцеві і Його Синові. Тому нас попереджено: "Будьте тверезі, пильнуйте! Ваш супротивник - диявол - ходить, ричучи, як лев, що шукає пожерти кого" (1 Петра 5:8).

"... До вас бо диявол зійшов, маючи лютість велику, знаючи, що короткий час має!" (Об'явлення 12:12).

Велика ненависть сатани до Бога та Його дітей. Він не знає любові. Він примушує людину терпіти фізичні, розумові та душевні муки. Якими ж ми маємо бути вдячними і радісними, усвідомлюючи, що любов Бога сильніша від ненависті сатани!

8. Перемога над дияволом

Біблія повідомляє, як перемогти диявола: "Тож підкоріться Богові та спротивляйтесь дияволові,- той утече від вас" (Якова 4:7).

Як ми можемо протистояти дияволові? Тільки визнаючи могутність Ісуса Христа, Того, Хто вже отримав перемогу над дияволом. Апостол Іван говорить: "Ви від Бога, діточки, і ви перемогли їх,- більший бо Той, Хто в вас, аніж той, хто в світі" (1 Івана 4:4).

"Бо Христова любов спонукує нас..." (2 Коринтянам 5:14).

Любов Христа - це та сила, яка допоможе нам перемогти гріховну людську природу. Кидаючи нас у безодню гріха, диявол хоче занапастити нас, тому у хвилину спокуси зверніться до Христа, нашого Захисника, і почуєте у відповідь: "Якщо ворог прийде, як річка рвучка,- вітер Господній її пожене" (Ісая 59:19).

Як можна перемогти гріх?

"Бо кожен, хто родився від Бога, перемагає світ. А оце пере­мога, що світ перемогла,- віра наша. А хто світ перемагає, як не той, хто вірує, що Ісус - то Син Божий?" (І Івана 5:4-5).

Змінити наше гріховне життя можна, лише постійно спілкуючись з Ісусом. Син Божий у Своєму земному житті зустрів і переміг сатану. Якщо ми приймемо Христа як свого найближчого Друга і будемо радитися з Ним, то зможемо перемогти сатану. Коли ми запросимо Христа до свого серця, то любов до Нього не дозволить нам чинити гріх, бо ми постійно відчуватимемо, що будь-який наш неправильний учинок завдасть Йому болю. Віра допоможе нам здобути перемогу, прийняти Христа як свого Спасителя і щодня спілкуватися з Ним через молитву і Його Слово.

Одгого разу до проповідника прийшов чоловік, який вирішив кинути палити. "Що робити,- запитав він,- якщо я раптом захворію, коли перестану палити?"

Пастор розгорнув Біблію і прочитав: "І вони його перемогли кров'ю Агнця та словом свого засвідчення, і не полюбили життя свого навіть до смерти!" (Об'явлення 12:11).

Потім пастор запитав: "Якщо тобі доведеться вибирати "померти чи грішити", що обереш ти?"

Про такий вибір чоловік ніколи не замислювався. Почувши Слово Боже, він дійшов висновку: "Хай я краще помру пере­можцем, ніж буду жити рабом гріха". Він багато молився і здобув перемогу.

Ісус сказав: "Я прийшов, щоб ви мали життя, і подостатком щоб мали" (Івана 10:10).

Доктор Гриффіт Томас розповів про одного пияка. Багато разів цей чоловік намагався позбутися шкідливої звички. Друзі хотіли допомогти йому, але все було даремно, доки він не прийняв хрещення. У його серці оселився Спаситель, Котрий допоміг йому.

У цьому секрет перемоги над дияволом. Христос сильніший від сатани; довірившись Господу, ми будемо врятовані. Ісус обіцяв нам: "Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку" (Матвія 28:20).

Сатана має надприродну силу і щоб перемогти його, потрібна сила набагато більша. Тільки Ісус володіє такою могутньою силою, і Він говорить: "Страждання зазнаєте в світі,- але будьте відважні: Я світ переміг!" (Івана 16:33).


Изучаем вместе » Нове Життя » 1 -  2 -  ... -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 -  10 -  11 -  12 -  13 -  14 -  15 -  16 -  17 -  18 -  19 -  20 -  21 -  22 -  23 -  24

Меню сайта
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Май 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
*** Твоя Библия: Библия, ответы на вопросы, христианский форум, библиотека, каталог сайтов. Маранафа: Библия, словарь, каталог сайтов, форум, чат и многое другое. Церкви.com