Среда, 24.04.2024, 16:18
Приветствую Вас Гость | RSS


Церковь Адвентистов седьмого дня
              г.Конотоп

Главная » 2013 » Март » 27 » Туберкульоз – це не вирок
17:15
Туберкульоз – це не вирок

До міжнародного дня боротьби з туберкульозом (24 березня) 12 хворих із соціально незахищених верств населення, які наразі перебувають на лікуванні у протитуберкульозному диспансерному відділенні ЦРЛ, отримали продуктові набори.

Таку благодійну допомогу хворим вже кілька років поспіль надає міська організація Товариства Червоного Хреста спільно з общиною Церкви християн Адвентистів сьомого дня. Прихожани останньої, зі слів представниць церкви Раїси Проценко та Тетяни Крамаренко, активно підтримують різні благодійні напрямки. Надають посильну допомогу не тільки членам церкви, а й мирянам.

У свою чергу голова міської організації Товариства Червоного Хреста Світлана Червонява зауважила, що зокрема на цю акцію активно відгукнулися працівники Конотопської ЦРЛ. Знайшлися благодійники й з-поміж місцевих підприємців.

Україна й досі займає одне з лідируючих місць серед країн Європи, вражених епідемією туберкульозу. Попри це, медики намагаються донести до якомога більшої кількості наших співвітчизників найважливіше – хворобу можна успішно подолати.

Щодо Конотопщини, показники захворюваності на туберкульоз останнім часом дещо знизилися. Так, протягом 2011 року на цю недугу захворіли 66 мешканців міста та району (65,4 на одну 1000 населення), у 2012-му – 53 городян і жителів села (54,6 на 1000), а за два місяці цього року туберкульоз виявили у 13 чоловік. Померло від цієї недуги у 2011 році 28 осіб (21,9 на 1000 населення), торік – 25 і цьогоріч не стало 6 хворих.

Два роки тому на обліку в диспансерному відділенні Конотопської ЦРЛ перебувало майже чотири сотні хворих на туберкульоз (392 чоловіки, з них 153 – з активною формою), минулоріч – на понад сотню менше (275 хворих, на активну форму – 122). Але якщо раніше цю недугу виявляли переважно у селян, то останнім часом більшою мірою у містян. Приміром, торік на обліку було 195 конотопців.

Позитивним є те, що протягом кількох останніх років ця хвороба не зачепила дітей та підлітків.

За словами заступника міністра охорони здоров’я України Олександра Толстанова, в останні роки Україні вдалося знизити загальні показники захворюваності, смертності та поширеності туберкульозу. Утім, медики занепокоєні високими показниками саме поєднаної інфекції – туберкульозу та ВІЛ/СНІДу та мультирезистетними формами туберкульозу.

У Конотопі з мультирезистентною формою туберкульозу наразі на обліку перебувають 24 чоловіки, 10 страждають на поєднану патологію (туберкульоз та ВІЛ/СНІД).

Як відомо, тепер українців, хворих на заразні форми туберкульозу, за рішенням суду можуть госпіталізувати примусово. Така госпіталізація здійснюється з урахуванням висновку лікаря на строк до 3 місяців. При цьому невиконання рішення суду про примусову госпіталізацію або про продовження її терміну тягне за собою кримінальну відповідальність. Та на Конотопщини до такої практики поки не вдавалися.

Поза цим, в країні також запроваджено єдиний реєстр обліку хворих на туберкульоз. Це дає змогу знати реальну картину із захворюваністю та розрахувати необхідну кількість медпрепаратів для лікування хворих.

На початку статті зазначалося, що в Європі Україна посідає одне з перших місць серед країн, вражених епідемією туберкульозу. Зокрема, представник організації по боротьбі з туберкульозом «Глобал Фонд» Ніколя Канту зазначає: у Східній Європі ми на другому місці після Росії. Більш того, росте мультирезистентний туберкульоз, тобто та форма, яку дуже важко лікувати.

Разом із цим фахівці попереджають: сьогодні туберкульоз – це вже не хвороба бідних, як було раніше. Вона вражає представників абсолютно різних прошарків населення.

«Зараз не можна стверджувати, що хворіють винятково неблагополучні люди, але саме головне – він виліковний», – наголошує завідуюча диспансерним відділенням Конотопської ЦРЛ Ірина Петренко. – Діагностувати захворювання на ранній стадії допомагає регулярне проходження медичного огляду та обов’язкове флюорографічне обстеження. Причому, незалежно від того, працює людина чи ні, вона має робити це задля власного ж блага».

Ризик підчепити недугу значно менший, якщо дотримуватися принципів здорового харчування. Щоденний раціон має бути різноманітним. На столі бажані м'ясо, риба, молочні продукти – сир, масло тощо. Жодних чіпсів чи сухариків. Отже і для одужання, окрім безпосередньо лікування медпрепаратами, велике значення має посилене харчування. Також слід уникати великого скупчення людей, оскільки хвороба передається повітряно-крапельним шляхом (при кашлі, чханні, розмові).

До відома, днями на Конотопщині завершилася акція, яка проходила з метою підготовки до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом і тривала з 1 по 24 березня. У її рамках було проведено низку інформаційних та профілактичних заходів – виступи у ЗМІ, відкриті уроки в навчальних закладах, лекції тощо. Основне, що прагнули донести громадськості фахівці: туберкульоз – виліковний і єдиним способом успішної боротьби з хворобою є своєчасне виявлення її симптомів. Тож нехтувати візитами до лікаря не варто.

Валентина Литвиненко, газета «Конотопський край»

Просмотров: 907 | Добавил: КЦАСД | Рейтинг: 0.0/0
Меню сайта
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Март 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0